Föreningsledare, assisterandetränare eller ungdomstränare – så fungerar det
Många gånger så kan föräldraengagemanget eller kompetensen vara otillräcklig för att leda och utveckla ungdomarna – speciellt när spelarna kommer upp lite i åldrarna. Då kan alternativet med att ta in en föreningsledare vara en bra idé. Det beslutet tas i samråd med IFK Österåkers sportråd och med den aktuella föräldra- och ledargruppen i den aktuella årskullen. Vår rekommendation är att detta sker från och med 11-årsåldern (7-manna fotbollen). Detta eftersom det är då träningen börjar att övergå till att träna för att spela snarare än att spela för att träna.
Föreningsledaren – vad gör en sådan?
En föreningstränare är en utbildad fotbollstränare med flera års erfarenhet av att utbilda och leda fotbollsungdomar. Föreningsledaren är alltid huvudcoach och därmed den som planerar utbildningen samt ansvarar för att den struktureras och genomförs enligt IFK Österåkers spelarutbildningsplan. Föreningsledarens engagemang ska alltid vara långsiktigt vilket innebär att utbildning går före resultat i enskild match och att individens utveckling skall prioriteras. Föreningsledaren har normalt (om inte annat är definierat) alltid utbildningsansvaret för alla i laget(en)/årskullen (som är med och betalar för engagemanget). En föreningsledare (betald tränare) kan enbart tillsättas genom föreningen och faktureras alltid genom föreningen.
Assisterande föreningsledare – när och varför?
Ibland, ofta när gruppen av spelare är stor, så väljer en del lag i samråd med föreningstränaren att också, utöver föreningsledaren, ta hjälp av en assisterande tränare. En assisterande tränare är också en utbildad tränare men hen har kanske inte lika lång erfarenhet som föreningstränaren. Den assisterande tränaren kan leda träningsmoment självständigt och även coacha i matchsituationer men har inte ansvar för planering, struktur eller ex. uttagning av lag.
Ungdomstränare – varför är det bra?
En ungdomstränare är en fotbollstränare i början av sin tränarkarriär och ofta en aktiv (eller fd. aktiv) spelare från något av våra egna ungdomslag. Ungdomstränaren saknar både utbildning och erfarenhet från att leda lag eller utveckla spelare. Det är ofta en ungdom som vill prova på tränarrollen och som vill utveckla sitt ledarskap. En ungdomstränares uppgift är normalt sett att assistera föreningstränare eller föräldratränare.
IFK Österåker uppmuntrar alla ungdomsspelare som har intresse för ledarskap att själv kontakta någon av våra föreningstränare och anmäla intresse för rollen – då denna roll verkligen stärker föreningskänslan och är direkt kompetensöverförande mellan ungdomar.
Föräldrarnas ansvar i de lag där det finns en föreningsledare?
Föräldraengagemanget måste fortsatt vara högt. Föreningsledaren ska stå för det utökade behovet av ledare/kompetens i laget – inte ersätta föräldrarnas engagemang. Att ta in en föreningstränare, assisterandetränare eller ungdomstränare ska alltså ses som en förstärkning, inte en ersättning av föräldratränarna eller lagledare. Det är av största vikt att övriga organisationen finns kvar och hjälper till som tidigare, inte minst för att hålla ihop det sociala runt laget. Det gäller föräldratränare, kassör, lagledare osv. Det är också viktigt att veta att föreningstränare och ungdomstränare inte alltid kan vara med på alla matcher och träningar. Ibland krockar det om man tränar flera lag, ibland är dom bortresta eller sjuka. Dvs att anlita en föreningstränare eller ungdomstränare innebär inte att övriga föräldrar kan avsluta sina uppgifter.
Kostnad för föreningstränare
Att ha en föreningsledare knuten till laget innebär att denna lägger professionell tid på träning, matcher, cuper och möten. För detta tar föreningen ut en extra lagavgift per år och spelare. Avgiften är beroende av åldern på spelarna i laget i det berörda laget (se nedan tabell). Exempelvis betalar 11-manna-lag mer än 7-manna-lag. Föreningsledarna är verksamma i flera lag. Detta för att hålla kostnaderna för varje enskilt lag nere. Konsekvensen av detta är att en föreningsledare inte kan leda alla träningar och/eller coacha alla matcher/cuper. Självfallet försöker en föreningsledare att leda och styra på så sätt att han/hon kan medverka på så många aktiviteter som möjligt tillsammans med laget/lagen i den aktuella årskullen. I det fall aktiviteterna ändå krockar (ex. matcher i sanktan) så är prioriteringsordningen den att äldre går före yngre. Av denna anledning är det extra viktigt att föräldraengagemanget består.
Kostnad per år och spelare i laget
Föreningstränare
7-manna, 1000kr/spelare/säsong (10-12 år)
9-manna, 1500kr/spelare/säsong (13-14 år)
11-manna, 1500kr/spelare/säsong (15< år)
Ungdomstränare
klubben tar kostnaden för ungdomstränare eftersom det är en tränare som vill prova på hur det är att vara en ungdomsledare.
Avtal mellan föreningen och laget
Inför varje säsong upprättas ett enklare kontrakt mellan föreningen och laget angående beslutet att ta in föreningsledare. I detta avtal specificeras bland annat kostnaden. Avgifter faktureras i början på året.