Nivåanpassning - träning och match
Nivåindelning och toppning, vad är skillnaden och hur gör vi inom Österåker United FK? Nedan klargör vi föreningens ståndpunkter kring dessa återkommande frågor.
Vad är toppning - Är det ok?
Vi definierar toppning som ”när en eller flera spelare får oacceptabelt lite eller mycket speltid i en match och detta görs medvetet av tränaren som ett led i att uppnå ett bättre resultat”. Toppning är aldrig någonsin tillåtet inom Österåker United FKs barn- och ungdomsfotboll.
- Toppning är när man prioriterar några spelare på andra spelares bekostnad.
- Toppning leder ofta till statiskt indelade lag med ojämn fördelning av matcher och tränarfokus.
- Toppning är oftast en ledares jakt på kortsiktig framgång, inte långsiktiga resultat
- Toppning är även att inte låta spelare testa olika positioner
En riktlinje vad gäller speltid är att alla spelare bör få spela lika mycket under en match, samt över en säsong, om inget särskilt (skada, olämpligt uppträdande, frivilliga byten) inträffar under matchen/säsongen.
Vad innebär nivåanpassning
Definition nivåanpassning: ”Att organisera träningsgrupperna/årskullarna så att spelarna i träning och/eller match tränar/spelar med och mot spelare som befinner sig på en liknande fotbollsmässig kunskapsnivå”.
Nivåanpassning är:
- När man sätter spelarens långsiktigas behov och utveckling i centrum.
- När man anpassar träning och matcher så att alla kan delta, utvecklas och ha kul.
- När man försöker få till så jämna matcher som möjligt.
- När tränaren tar ut laget för att spelarna ska utvecklas så mycket som möjligt och spelarna kan spela och kämpa för att vinna en jämn match.
Viktigt att poängtera är att nivåanpassning inte får innebära en statisk indelning av laget i olika grupperingar.
Österåker United FK rekommenderar att vi på träning nivåanpassar spelarna efter nuvarande kunskapsnivå i de sammanhang där det tillför något fotbollsmässigt, t.ex. vid smålagsspel och övningar där ett flertal spelare samverkar med varandra.
Det är dock viktigt att man inom en träningsgrupp arbetar för att skapa en känsla av samhörighet och för att bygga upp en lagkänsla. Det är därför förbjudet att inom ett lag skapa fasta undergrupper eller att bedriva näst intill all träning eller matchspel i statiska nivåindelade grupper när barnen är under 13 år.
Österåker United FK:s målsättning är att alla spelare ska spela 80% av sina matcher på ”rätt” nivå, dvs. med och mot spelare som befinner sig på en likartad fotbollsmässig kunskapsnivå. Rotation av spelare mellan olika nivåer måste således alltid förekomma. Av samma skäl är det också viktigt att lagen också spelar matcher och cuper med blandad nivå s.k breddcup.
Efter ett tag uppstår ofta frågan hur årskullen ska organiseras för att träningarna ska tillgodose alla individers behov av utveckling (naturligtvis är det, om vi drar det till en ytterlighet, skillnad på behov hos en spelare som är nybörjare och en spelare som spelat i fem år) I Österåker United FK är varje årskull unik. Både vad gäller spelarantal och övriga förutsättningar är variationen ofta stor. Därför ska lagen inför varje säsong tillsammans med föreningens anställda förbereda en planering för hur träning och match ska planeras för att tillgodose alla spelarnas behov av stimulerande och utvecklande träningar och matcher.
Bakgrunden till ovanstående ställningstagande är följande. Alla barn utvecklas olika. Mellan två olika barn som är födda samma år kan det skilja ett år kronologiskt medan den fysiska och psykiska utvecklingen kan skilja upp till fem år. Så långt det är möjligt ska träningen därför anpassas till den inlärningshastighet, kunskapsnivå och mognadsnivå den enskilde spelaren har. Alla behöver få lyckas och känna bekräftelse samt få en utmaning utifrån sina förutsättningar. Det skapar spänning och glädje.
Finns det något krav på träningsnärvaro?
Något specifikt krav på viss träningsnärvaro finns inte i Österåker United FK. Vi uppmuntrar fler-idrottande och alla ledare skall stötta barn och ungdomars möjlighet att utöva flera sporter så länge som möjligt. Därför är det viktigt med en nära dialog mellan spelar, ledare och föräldrar.
Alla barn/ungdomar skall dessutom få möjlighet att spela lika många matcher under en säsong. Dock vill vi poängtera att man inte kan låta bli att träna och sedan förvänta sig att spela matcher.
Att vara med i ett fotbollslag innebär att du tillhör en grupp som har ett ansvar för att du ska trivas och får en givande verksamhet. Det innebär också att du har ett ansvar för att övriga i gruppen trivs och får en givande verksamhet - att träna och ständigt försöka att utvecklas är en del av detta.
Under vintersäsongen är fotbollsträning möjlig för de lag och barn som vill, men den ligger då utanför säsong.